Spejlmanden

Beskrivelse
Anmeldelser

Spejlmanden

Den unge journalist Claas fra det tyske nyhedsmagasin DER SPIEGEL (Spejlet på tysk, red.), er kendt for at holde et sjældent set spejl op af virkeligheden i sine historier, især om Trumps USA.

Claas vinder den ene pris efter den anden for sine menneskelige portrætter af fx Gladys, der med sin bibel i hånden kører USA tyndt som henrettelsesturist på fængslernes dødsgange, og den selvudnævnte grænsevagt Jaeger, der patruljerer grænselandet mellem USA og Mexico, lige dér hvor Trumps mur skulle have stået.

Men Claas’ kollega, Juan, får færten af noget råddent ved artiklerne. Dét starter en krig mellem de to journalister, hvor ingen kneb viser sig at være for beskidte i kampen om at skabe mening i et manipuleret mediebillede.

Midt under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2020 havde Mungo Park helt eksklusivt premiere på historien om den virkelige stjernejournalist Claas Relotius og hans myteomspundne artikler. Gør dig klar til et hæsblæsende teatergreb på true crime-genren fyldt med suspense, action og en intensiv jagt på den endegyldige sandhed.

Varighed ca. 1 time og 30 minutter uden pause
Anbefales fra 15 år
Gæstespil af Mungo Park
Forestillingen kan bookes som skoleforestilling via Teater Nordkrafts Bookingportal HER

 

Pressen skriver...

IScene
“Årets forestilling... Føj, hvor Mungo Park tager røven på os – og for pokker, det føles godt... Genialt og hamrende underholdende... Viktor Tjernelds geniale true crime-forestilling... Aktuel, nyskabende og med den æstetiske barre sat henslængt, men hamrende sikkert i top... En forestilling, jeg intellektuelt virkelig havde ønsket mig, men som alligevel formåede at tage røven godt og grundigt på mig – på den absolut gode måde... Forfriskende nonchalance... Velfortalt historie... Forestillingen er hele tiden på tæerne... Og netop som man tror, der går ”det er jo bare teater” i den, trykker Tjerneld speederen i bund med et gear mere, et til og lige et mere... Sara Fanta Traore er lækkersmooth troværdig/utroværdig, Nana Morks er eksplosiv, Zaki Nobel Mehabil veksler elegant og altid supertight rundt mellem roller.... Sammen er de en ekstraordinær fornøjelse af godt skuespil. Hvor blæret!”
Politiken
“Fremragende teater!... Går lige i kroppen... Efter få minutter er jeg fanget ind og revet med af denne vilde forestilling… Folder sig ud med underholdende pirrende fremdrift… Et stærkt ungt hold er i aktion, suverænt styret af svenske Viktor Tjerneld som instruktør og dramatiker… Hvor god en historie, det også er på scenen – menneskeligt fascinerende og principielt væsentlig i en postfaktuel tid med fake news – viser Mungo Park med ’Spejlmanden… Som sandhedsjonglerende dokudrama fungerer ’Spejlmanden’ også som afslørende spejl for vores hang til at lade os forføre”
POV International
“Et mesterværk af smoke and mirrors!... Spejlmanden triumferer med en tour-de-force af metateater... Forrygende morsomt... Vi er underholdt fra først til sidst...Metateater for fuld skrue... Underholdende, tankevækkende teater. Til seks stjerner... Det er en fest at se... Mungo åbner sæsonen i storform... Vi er med fra første øjeblik... Det lykkes for instruktør og dramatiker Viktor Tjerneld at forføre os med sine spejle og røgeffekter... Zaki Nobel Mehabil, Nana Morks og Sara Fanta Traore folder sig ud på tværs af køn og alder i en række overbevisende portrætter”
Jyllands Posten
“En must-see... Ekstremt relevant samtidsdramatik... Særdeles veliscenesat... Tjerneld river tæppet væk under os... Kun sjældent bliver vores virkelighed så voldsomt vendt på hovedet i teatret... Udfordrer vores kritiske sans...”
Morten Buckhøj
“Vanvittigt godt teater...Som publikum bliver vi blæst bagover... Det er vildt, og det er vildt fascinerende... Tjerneld fucker simpelthen med vores hjerner, med begreberne sandhed og løgn... Mungo Park vil noget med teatret som begreb, der er anderledes end hvordan vi hidtil har opfattet det... med "Spejlmanden" tager Anna Malzer og co. et kæmpeskridt... Intenst og velspillet doku-drama med Sara Fanta Traoere som en særdeles skarp Claas Relotius, og Nana Morks og Zaka Nobel Mehabil som tilsvarende uhyre præcist skildrede kilder og kolleger”
DETSKUDUSE.DK
“Succesen fortsætter - Mungo Park gør det igen! Endnu en omgang forrygende frontal-teater... og HEY REUMERT, så er det vist Nana Morks tur næste gang!... Den SKAL du bare se! Tag din teenager med...Det er nutidsteater, når det er allerbedst. Topunderholder kosteligt fra start til slut... Formår at levere en pointe, så man er lidt klogere da man gik, end da man kom... Brandsjovt skrevet og spillet med gnistrende power – lige på og hårdt så man bliver helt glad af det... Burde være tvangspensum på ethvert gymnasie... Udfordrer vores opfattelse af hvor grænsen går mellem fakta og fiktion... Effektiv scenografi...Hæsblæsende lyd- og lysdesign... Præsenterer tilmed en ægte sensation i form af et skypet interview med synderen selv”
Sceneblog
“Fremragende forræderisk godt teater... Tæppet bliver trukket væk under ens fødder på Mungo Park... Mens man sidder yderst på sædet med en følelse af vantro og forbløffelse, vender det blændende ensemble historien på hovedet... Historien er oplagt som teater... Anna Malzers Mungo Park er jo ikke som de fleste, og nægter selvfølgelig bare at beskrive og fortælle... Sara Fanta Traore er absolut vidunderlig og formår både at vække publikums harme og empati... Et både dramatisk og indsigtsfuldt portræt af en medieverden vi tror vi kender”
CPH Culture
“Hvis man vil have en fornemmelse af, hvor fornyelsen af dansk teater kommer fra p.t., bør man hurtigst muligt besøge SPEJLMANDEN i Mungo Park... Der er intet som forbereder os på den vilde teateroplevelse, som venter os på Mungo Park... I et eskalerende tempo hvirvles vi ind i en tsunami af løgn og bedrag, så også vi kommer i tvivl om hvad er sandt og hvad er falsk... SPEJLMANDEN er ikke blot en hektisk, spændende og temmelig vanvittig case-story, men rejser også kvalificerede spørgsmål om, hvad det er for historier, vi vælger at fylde vores liv med. Heldigvis uden løftede pegefingre, talrige overraskelser og med en befriende galgenhumor, som gør forestillingen til en uafbrudt fornøjelse.”
Kulturkupeen
“Samfundsengageret og stærkt powerspil på Mungo Park... Begavet og underholdende... Velfortalt dokudrama og et vittigt, men dog alvorligt ”diskussionsstykke”... Teksten er flot struktureret, så man indfanges, som var det en krimi. Meget professionelt... Scenografen Marie Moberg har formået at skabe en æstetisk og funktionsduelig dekoration af glasvægge og stålskeletter, mens de hverdagsagtige kostumer er ganske velfungerede... jeg blev ganske imponeret af Zaki Nobel Mehabils, Nana Morks’ og Sara Fanta Traores hurtige evne til at etablere nye figurer. De yder de nogle nuancerede portrætter”
Ungt Teaterblod
“Dramatisk, fremragende og tankevækkende samfundsteater... Vi går derfra blæst bagover af indtryk... Et dygtigt og interessant portræt... Den vender op og ned på det hele... Skuespillerne dækker portrætterne præcist og troværdig... Særligt skal Sara Fanta Traore fremhæves som intens og skarp... Marie Mobergs scenografi er let og yderst effektfuld”
XQ28
“Imponerende godt teater til tiden endnu engang på Mungo Park!... Det er et overrumplende godt manuskript Viktor Tjerneld har skrevet, og det overrasker, forarger og fascinerer sit publikum. Det skyldes både Viktor Tjernelds egen iscenesættelse men så sandelig også Zaki Nobel Mehabil, Nana Morks og Sara Fanta Traore intense og umiddelbare spil på scenen... Det er et dybt tankevækkende stykke der rammer lige ned i en tid hvor alle medier råber på vores opmærksomhed”
Kulturtid
“Der er fart over feltet i denne forestilling, der tager nogle yderst vigtige dilemmaer op.”
Information
“Lykkes stort… Fængende historie… Et sjovt greb… Sara Fanta Traore imponerer med sine stærke energiskift… Zaki Nobel Mehabil spiller med god smerte og rørende ærefrygt… Nana Morks spiller stærkt med overraskende hævntørst i øjnene… Konsekvent instruktion af Viktor Tjenerld… Det er skægt… Scenografien af Marie Moberg er effektivt og æstetisk usnobbet. Emil Bølls heftige lyddesign får næsten tilskuerkroppen til at hoppe af chok i sædet.”
Weekendavisen
“Glimrende teater... effektfulde virkemidler”

Praktisk info

 • Arrangør
  Teater Nordkraft - Gæstespil fra Mungo Park
 • Spilleperiode
  20.
  Maj -
  21.
  Maj
  2022
 • Tider
  17:00 og 20:00
 • Sted
  Teater Nordkraft
  Teglgårds Plads 1
  9000 Aalborg
 • Billetpriser
  100-205 kr.
 • Kategori
  Unge/Voksne
Medvirkende

Henrik Prip, Sebastian Aagaard-Williams, Rikke Westi

Bagom
Instruktør og dramatiker
Viktor Tjerneld
Scenograf
Marie Moberg
Lyddesigner
Emil Bøll
Lysdesigner
Mikkel Givskov
Instruktørassistent
Nicolaj Dissing Schledermann
Praktik
Signe Clemmesen
Særlig tak til
Felix Utting

Mungo Park