Ensemble

Pressemeddelelse: Teater Nordkraft får gruppedynamit på repertoiret 

I marts 2018 får Teater Nordkraft fast ensemble på fem skuespillere og en scenograf. Statens omlægning af midler til mindre storbyteatre øger Aalborg Kommunes tilskud, og det kickstarter ny æra af repertoireteater og en ekstra indsats for unge talenter og Aalborgs vækstlag. Nu er de 5+1 fundet. Hvem er de? Og hvad kan vi glæde os til?

Fem er et godt tal. Det mener teaterleder Jakob Højgaard Jørgensen. Øjnene lyser af forventning. Han har lagt meget energi i sammensætningen af Teater Nordkrafts nye ensemble. At få et fast hold skuespillere og en scenograf under samme tag betyder blandt andet, at teatret kan omlægge til repertoireteater. Fremover kan teatret genopsætte de mest succesfulde forestillinger på publikums efterspørgsel. Slut med begrænsende spilleperioder og et salg der skal løbes i gang hurtigt. Men det stiller krav til opskriften på et ensemble, der skal antænde hinanden og publikum i et varieret udbud af eksperimenterende og relevante stykker for børn, unge og voksne. 

 - Man skal bruge testosteron og noget østrogen, og uanset om man er kvinde eller mand, er der nogle, der har mere end andre. For mig er det desuden enormt vigtigt, at de har en let tilgang til publikum. At det ikke er svært for dem at bryde den fjerde væg ned, for vi vil fortsat eksperimentere med publikums rolle og forholdet mellem fiktion og virkelighed, reflekterer Jakob. 

Et alsidigt hold 

Ansøgerfeltet talte 104 kvalificerede skuespillere. Der var stor interesse for den nordjyske teaterprofil som både er lokal og har stort internationalt udsyn med en formmæssigt legende tilgang til scenekunst. Gennem to auditions blev ensemblet håndplukket på tværs af alder, køn og erfaring, og Jakob løfter endelig sløret for, hvem der slap gennem nåleøjet: Petrine Agger, Jela Natius, Alexander Clement, Lærke Schjærff Engelbrecht, Jacque Lauritsen. Dertil kommer scenograf Claus Helbo.

- Vi prioriterede, at der er typer i gruppen, der har et drive til at sætte ting i gang, og det har de alle sammen, men der er nogle af dem, som er fantastisk gode til det. Nogle har erfaring med at instruere, og nogle skriver selv, så der er også andre kvaliteter udover de rent skuespilmæssige på holdet, fortæller Jakob begejstret. 

Et ekstra løft til unge talenter og vækstlag

De mange evner skal nok komme i brug, for der venter ensemblet en varieret hverdag. I 20% af arbejdstiden skal de undervise de 14 til 25-årige talenter på TKG-linjen, et 3-årigt teatergrundkursus på Aalborg Kulturskole. De unge har indtil nu haft glæde af de dygtige men travle skuespillere tilknyttet Aalborg Teater. Den nye ordning skal sikre en større kontinuitet i forløbet, da det ifølge Jakob er en sårbar proces at blive skuespiller. Eleverne kommer i gode hænder, for skuespillerne i ensemblet har hver især undervist på teaterhøjskoler, siddet som jurymedlemmer for optagelsesprøver eller haft privatelever. 

Ensemblet vil også være tovholdere for en ny udviklingsscene. Tidligere initiativer har vist, at der et behov for at opdyrke og give rammer til det vækstlag, der har potentiale til at blive professionelt. Nu tager Teater Nordkraft teten og udnytter, at 5+1 kunstnere bosætter sig i Aalborg. De kommer alle fra de større byer som en ladning gruppedynamit klar til at sprænge rammerne for byens og Teater Nordkrafts scenekunstneriske potentiale.